Virtuele teambuilding? Zo maak je het leuk en spannend

Virtuele teambuilding is misschien wel het meest gezochte woord van de laatste paar jaar. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. De huidige beperkingen binnen onze maatschappij vergen nogal wat van onze creativiteit en aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor het organiseren van teambuilding activiteiten. Deze moeten we voor nu vooral coronaproof organiseren. 

Toch valt de zoektocht naar vermakelijke uitjes niet altijd mee. Virtuele teambuilding lijkt een allesomvattende oplossing. Bijvoorbeeld in de vorm van een online escape game. Deze rooms zijn op afstand toegankelijk voor iedereen. Maar hoe zorg je ervoor dat online teambuilding nét zo leuk en spannend is als de vrijdagmiddag borrel?

Spelregels voor een geslaagd virtueel teambuilding uitje met collega’s

Als je een zakelijk event op afstand tot een succes wilt maken, zijn er een aantal spelregels en richtlijnen waaraan je moet voldoet. In de eerste plaats kies je natuurlijk voor één van de leukste virtuele teambuilding activiteiten van dit moment. Een online escape game biedt voldoende spanning en uitdaging, maar vereist ook een uiterst nauwkeurige samenwerking. De basisingrediënten zijn dus in ieder geval aanwezig. Maar hoe nu verder? 

  • Kies voor een goede online escape game. Deze rooms kun je betreden met verschillende teams. Maak aparte groepjes of ga samen met al jouw collega’s de strijd aan. Heb je een thema gekozen dat bij jullie past? Dan staat jullie virtuele bedrijfsuitje op punt van beginnen. 
  • Laat iedereen een video verbinding instellen. Zoom is hiervoor geschikt, maar een andere dienst kan natuurlijk ook. Deze verbinding kan straks nuttig zijn tijdens het spel. Zo hebben jullie voldoende gelegenheid om met elkaar te kunnen overleggen. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een opdracht of het oplossen van een vraag. Daarbij is het natuurlijk wel zo gezellig als je elkaar tijdens dit virtuele teambuilding feestje ook kunt zien. 
  • Zoals dat ook het geval is bij fysieke bedrijfsfeestjes, mag ook nu een lekker hapje en een drankje niet ontbreken. Enig voordeel van virtuele teambuilding, is dat je altijd kunt snacken wat jij lekker vindt. Een stukje oude kaas, chips, bitterballen een biertje of een wijntje. 
  • En last but nog least; prijzen! Het winnende team van de online escape game mag natuurlijk niet met lege handen blijven staan. Verzin samen met je collega’s leuke awards. Dat hoeven geen complete 3-sterren arrangementen te zijn. Kleine beloningen maken de teams onderling nog strijdbaarder. Al gaat het dan maar om een extra donut bij de koffie. 

Hoe lang kun je spelen binnen een online escape room?

Virtuele teambuilding uitjes hoeven zeker niet de hele dag of avond te duren. Als je kiest voor een online escape game, dan ben je 60-90 minuten intensief met elkaar bezig. Dit lijkt lang, maar deze tijd heb je hard nodig. En onthoud, time flies when you’re having fun. 

Vind je 1,5 uur spelen te kort? Dan kun je dit leuke online event natuurlijk ook combineren met een andere virtuele activiteit. Bijvoorbeeld met een ontspannen bingo of een pubquiz. Zijn jouw hersens genoeg gekraakt? Een virtuele borrel met collega’s is natuurlijk ook prima.